Se ia  cu doua miini un ratoi cadou de la mama,gata jumulit, numai bun  de pus la gatit. Mi-a parut cam rau de el dar mama zice ca e cam  curvar( ma iertati dar asa a zis!!)…ca ii alearga  toate ratele, si se da si la gaini si ce tupeu are! chiar si la niste curci; norocul lui ca se prinde care e curca si care e curcan,  ca sta din urma odata isi infoaie margele si coada si…sa te tii !!

Asadar ratoiul pirlit, frecat cu malai si iar spalat bine cu apa calda arata acum frumos si curat. Se taie in bucati; pastram pieptul si pulpele (cam mici dar asa e rata-mica !) si din restul -aripi, spate si git facem o ciorba cu zeama de varza. Nu e greu de facut -cind doriti dati un strigat si povestim.

Revenim la piept si pulpe.  Ale lui de data asta! Ale ratoiului. Desfacem frumos carnea de pe piept(osul il [punem la ciorba) si o punem intr-un vas cu condimente-curry, sare, piper si niste vin sec, bun .Daca avem timp o lasam de azi pe miine; daca ai promis rata pe masa in seara asta …naspa! o lasi cam o ora si te apuci de munca!

Se pune la cuptor  intr-o cratita groasa de tuci acoperita cu folie  (sau intr-un vas de yena), se mai pune putina apa calduta si se lasa in zeama ei vreo 40 de min -in speranta ca ratoiul nu e batriior. Desfacem folia si vedem daca s-a facut; cind  carne e aproape gata, (o sa mai aiba zeama destula ca a fiert inabusit cu folia) dam folia la o parte, avem grija sa pune carnea cu partea cu piele in sus, si o mai lasam vreun sfert de ora cit sa se rumeneasca pielea si sa mai scada din sos.

Se scoate apoi intr-o farfurie, se lasa un pic la racit(sau de azi pe miine, sta bine in frigider), si se taie in bucatele mici.

Intre timp punem pastele la  foc (paste slabesti mancind sau integrale);in timp ce se fierb punem din nou carnea taiata bucatele egale in sos si mesterim intr-un vas niste smintina amestecata cu niste ghimbir ras (daca ne place gustul mai intens si un pic mai iute punem mai mult ghimbir!) Amestecam cu sosul care da in clocot de doua-trei  ori si -gata! Se trage de pe foc, se scurg pastele si se pun la imprietenit cu sosul si cu carnea.

Se pot lasa si servi  separat dar mie imi place sa le amestec cit sint fierbinti pentru ca in felul asta pastele isi iau sos din belsug. Are un gust senzational pentru ca nu uitai ca e rata de curte, vin de casa si pasiunea unui nou fel de emincare. Azi am facut prima data.  Sper sa va placa si voua!

Pina la ziua in care vom putea gati impreuna (ca ma tot gindesc si la asta !) va invit sa va apucati de treaba! Sa aveti spor!

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Paste cu rata si ghimbir

    1. e usor de facut-si cu pui e buna .Smecheria e la sos -vin alb bun,ghimbir si smintina.Eu am pus la sfirsit si niste fisii de ardei galben care e aproape crud . Incerca!o sa fii mirata de cit de usor e!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.