Despre Serban, Magda, presa si lume

M-am uitat, cred, prêt de 10 minute  la niste imagini cu Serban si m-am pus pe plins …! De obicei ma tin, nu ma las sa  ma ia plinsul  pentru ca e ca si cu rasul-nu ma mai pot opri! Ma uitam  la una din ultimile lui aparitii, cind se aflase ca e bolnav si nu m-am putut opri …Ii stiu pe Serban  si pe  Magda de cind era Carol mic si-i innebunise cu un costum de erou de  benzi desenate (nu-mi mai amintesc daca era  Batman sau Superman, eu eram inca studenta si ei veneau cu copilul pe la Mihai..nasul lor …Mihai era profesorul meu de la actorie  si o parte din cursuri se tineau la  Galeria Hanul cu Tei  care era in administrarea lui!)
Citiva ani mai tirziu ne-am  intilnit intimplator, pe la emisune, aveam un coleg operator pe care il chema la fel  si nu odata ne-am distrat pe seama acestei asemanari…
Stiu, acum toata lumea va scrie si va vorbi si va difuza filme (a doua zi dupa ce s-a stins  erau trei filme cu el!) cu el dupa care  se va asterne tacerea.  Si isi va aminti de el familia si cei care se duc, dintr-un imbold al inimii uneori la Bellu si in semn de respect, chiar si dupa ce nu mai vietuiesc aici, ii lasa flori si isi amintesc de el.

Ma duc cind si cind  cu Cristina care are o prietena a inimii acolo, la Bellu pe aleea artistilor. Stiu, cineva ar zice ca am imbatrinit… sau ca m-am timpit… poate ca am mai imbatrinit si simt altfel viata, valoarea, bucuria, prietenia… Ma duc cu ea la prietena ei si in timp ce ea face curat si-pune flori eu plec la rindu-mi si-i descopar-oameni incredibili, oameni care au facut cu adevarat lucruri marete in arta spectacolului, oameni care in timpul vietii lor nu au facut umbra pamintului degeaba, oameni care si-au inteles misiunea… Cind am bani sa le cumpar  flori, iau cite pot si ma duc si le pun macar o floare si o luminare –atita pot sa face eu dupa ce imi inveslesc  zilele cu ce ne-au lasat- filme, versuri, muzica…

Ciudat dar nu ma intristez deloc dupa astfel de ”intilniri”… ma gindesc cit am facut azi, cit am pierdut, cit am cistigat in lupta mea cu timpul, cu viata, cu cite ar trebui sa fac si nu am facut… si ma gindesc din nou daca mi-am gasit drumul, daca fac ce trebuie, daca ramine ceva in urma mea, daca mi-am facut datoria… Eu cred ca indiferent de cum suna”ma duc la Bellu sa aprind o luminare si sa pun o floare unui om pe care l-am intilnit sau care mi-a ridicat ceata din inimi de atitea ori, nu e ceva ce ne face sa ne gindim cu tristete la asta! Pentru mine zilele in care ma duc acolo sint momente in care imi promit sa fiu eficienta, sa nu pierd timpul, atat cit o mai fi, si ma gindesc senin la ce-o fi dupa aia!

In timp ce scriu toate astea trec asa, cu ochii mintii de la unul la altul si ma gindesc ca sintem bogati, ca i-am avut in vietile noastre si ca ne-am strecurat, cu darurile lor, printre reziduurile pe care ti le mai arunca viata! Ma gindesc la cit de important e sa traiesti frumos si cit de  important e sa  si pleci frumos!

Stiu ca lui Serban i-a facut bine mediatizarea, ca si-a dorit sa-l vada lumea,  ca interviul in care spunea ca-i iubeste pe cei care sint iubitori de Serban Ionescu a fost facut pentru ca in situatia in care era, ii facea bine sa  stie ca publicul, care a ras ultima oara in ‘Dineu cu prosti”, nu l-a uitat …stiu ..ce nu inteleg e de unde atita micime si derizoriu, sa sapi asa in viata unu cuplu, sa sapi si improsti cu ce ai la indemina …Au fost un barbat si o femeie, care din intimplare sint actori, si care au trait pur si simplu. In cuplu sau in afara lui …de ce sa haituiesti femeia cine vine din Germania de la spitalul unde era Serban, asa cum am vazut eu ca a facut-o aceeasi fata care, la festivalul Tatiana Stepa de la Ploiesti mi-a luat mie un interviu si nu a suflat o vorba despre motivul pentru care eram acolo, doar  au montat un material cu mine care spuneam  ca nu stiu  ma duc la nunta la Teo??

Aceeasi  fata  m-a sunat pe mine a doua zi sa ma intrebe ceva, nici nu mai stiu despre ce voia sa vorbeasca cu mine … ! Ce fel de oameni sint reporterii astia –daca asa se numesc!care o asteapta pe Magda sa iasa din aeroport si-i pun intrebari una mai timpita decit alta, stau cu microfonul  intins catre ea in timp ce Magda se aseaza  si asteapta o cursa ITB sa ajunga in oras? Magda cu autobuzul catre teatru-ei cu masina de la emisiune se tin dupa ea si-i mai taie calea odata cind ea traverseaza catre TNB unde avea spectacol.  Magda isi tine firea si nu raspunde la provocarea de trei lei… Scenele de felul asta se tot repeta…Si s-au tot repetat pe unde era Magda, aparind  fotografii “compromitatoare” cu  Magda la un festival de toamna,  aprig infierata ca bea must! Asa de urmarita si blamata a fost Magda Catone ca m-am intrebat daca nu cumva  sub masca asta de actrita se ascunde de fapt Mata Hari!Sau nepoata-sa!

Aceeasi reporterita(o fata frumoasa si delicata –asa parea!!) pe care am intrebat-o  a doua zi dupa povestea asta” tu esti cea care a haituit–o pe Magda?? Te rog sa nu mai mai suni ca nu am ce vorbi cu voi!”

Nu intereseaza pe nimeni cine pe cine a inselat, nu e treaba nimanui cine a gresit in cuplul despre care au vuit ziarele; ce relevanta are faptul ca unul a calcat strimb? Ce influenta are asta asupra economiei sau a bursei? Ce importanta are pentru mine si pentru viata mea daca ea si-a gasit un iubit cind el s-a imbolnavit sau el  a inselat-o mai devreme ? Ce s-a intimplat intre ei era strict treaba lor…faptul ca sint actori si persoane publice nu insemna ca trebuie sa le vedem toate durerile si toate spasmele in splendoarea lor …

Ma  gindesc in fiecare zi  ca poate, daca am fi mai atenti si mai selectivi cu emisunile la care aparem noi astia, infierati  ca fiind ”persoane publice”, cu oamenii carora le dam interviuri…poate i-am obliga sa ne respecte! Sa nu-si mai permita sa intre asa cu toata  armata de reporteri  lipsiti de har si haz peste artistii aflati in situatii delicate.

Nu stiu pe nimeni care sa-si dea din banii lui cit sa faca un loc unde artistii ramasi in imposibilitatea de a mai produce ceva sa aiba amacar o masa pe zi. O amarita de ciorba acolo  sa simta si ei ca nu sint chiar aruncati la gunoi. Singurul om pe care il stiu ca facea asta (inchiriase un restaurant pe linga Perla!)nu mai e. Il cheama  Patrick Petre  Marin.Un barbat frumos, delicat si blajin, un barbat cu stofa de june prim, actor foarte talentat, avea o emisiune de bun simti pe  tvr 2 …Patrick nu mai e.  Un nemernic a intrat pe contrasens intr-o dimineata cind Patrick pleca la o filmare catre Ploiesti! El a murit pe loc( era intr-o nenorocita de dacie  veche, ca atita ii daduse TVR-ul!)soferul a fost dus la spital  cu rani grave… vinovatul este arhitectul primariei din Brasov-nu a patit nimic …si sotia lui Patrick,  si ea actrita, a ramas sa duca singura povara unei nedreptati pe care nimeni nu a incercat sa o indrepte!

Si acum va intreb- de ce ziaristii nu au scris si despre asta ? de ce nu l-au incoltit  pe omul vinovat care a spus la proces ca a luat legatura cu familia lui, fara sa o fi facut vreodata? De ce ne place sa facem close-up pe chipul unui om mort si si habar nu avem sa stoarcem dintr-un caz real ce e interesant? Ce fel de oameni sint astia care au luat modelul lui Diaconescu, sa faca un live de linga sicriul lui Serban sau Iurie Darie dar trec cu nonsalanta peste diverse alte episoade care, scrise si prezentate profesionist, cu mana si suflet de jurnalist adevarat, asa cum o anumita parte a presei stie ca se poate face, ar pune vinovatii sa plateasca?

Din pacate eu am aflat tirziu ca procesul s-a judecat si sentinta e definitiva…nu stiu daca acum se  mai poate face ceva,  altfel faceam macar  ce pot  eu sa fac –sa scriu si sa strig ca nu e drept! Cel care l-a bagat in pamint pe Patrick e bine merci, doarme linistit iar copii lui Patrick, sotia lui si artistii care isi gasisera un loc caldut,care era pentru ei un fel de mai petrece timp impreuna cu prietenii lor, la fel de bogati ca si ei, au pierdut si asta .

Stiu, am plecat de la Serban si am ajuns la Patrick…pentru ca in ambele cazuri e vorba tot de nedreptate …intr-o situatie in care nu cauta nimeni “vinovatul” presa disperata sa vinda si ea ceva a gasit tapul ispasitor-nevasta… si in cazul celalat, unde ar fi fost realmente nevoie de determinare si iscusinta jurnalistica a unui profesionist, nimeni nu a gasit de cuviinta sa caute vinovatul si sa -l intrebe daca macar a vorbit cu Dana Tapalaga, cu copii lui Patrick, daca s-a gindit vreo clipa cum e sa iti plece barbatul la o filmare oarecare si dupa citeva ore sa afli ca a murit …Ceva mai cumplit nu exista …si totusi …

Serban Ionescu a fost atit atit de bun in Ion incit l-am urit pur si simplu …eu care stiu ca e film, e conventie, eu care il vedem pe Serban in fata ochilor, mult timp m-am uitat la el ca la Ion al lui Rebreanu …Serban a fost un actor mare, Magda e o actrita mare si un om deosebit; dintr-o sursa care nu stiu daca se va supara pe mine ca va dezvalui ce mi-a spus asa, ca intre prieteni, Magda Catone e unul din actorii care NICIODATA ,dar niciodata nu  si-a birfit un coleg sau nu a zis o vorba urita despre unul din oamenii cu care a lucrat sau lucreaza!

De asta zic-poate ne gasim ceva de facut cu vietile noastre, ceva al dracului de special cit sa nu ne mai intereseze cine pe cine a tradat, cine pe cine a inselat, cine a adus bani si cine va mosteni averea(mie imi vine sa rid!Daca ei au  avere… Videanu ce-o avea?)  …si poate cind sintem pusi la mijloc,in situatii de astea,  daca nu putem mijloci o impacare  e mai bine sa ne retragem. Oamenii care s-au iubit 20, 25, 30 de ani vor gasi o solutie de ingaduire daca sint lasati!

Va fi mereu intre ei si Dumnezeu!

 

9 thoughts on “Despre Serban, Magda, presa si lume”

  1. Ce fericita sunt ca nu sunt singura care gandeste asa, de cate ori nu m-am certat cu acesti “reporteri” de saracul sotul meu crede ca sunt “dusa” si “dusmanul” numarul unu al doamnei Catone este mascariciul de Maruta, cel care se crede regele televiziunii, se insala, este un parvenit tupeist si razbunator. Eu am mai auzit zvonuri ca daca esti invitat la o televiziune si chiar nu ai cum sa onorezi invitatia este “terfelit” de moderatorul emisiunii respective dar nu am crezut, cu timpul aceste zvonuri s-au adeverit. Abdreea Balan a fost criticata zile in sir de Brancu, Adrian Enache de Morar si Dna Catone de Maruta sa nu mai vb de sarmana Ioana Tufar care a fost trecuta si prin sita si prin ghilotina de “marele”Maruta, dar am rezolvat cu acesti moderatori , nu ii mai urmaresc, isi imagineaza acestia ca suntem inculti si ne dorim barfe si scandal , ba deloc suntem satui de certuri si mahalaua din politica, au inceput si emisiunile de divertisment ,cica ,sa il copieze pe saracul Diaconescu asTa in conditiile in care toti il huleau ,acum au ajuns ei la concluzia ca emissiunile lui avea raiting si ……hai sa avem si noi. Jalnic ceea ce se intampla. Felicitari doamnei Catone ca nu si-a “spalat” rufele la tv si rusine domnulUi Caramitru care a laudat “o amanta” dar poate si dumnealui are una si de aceea le apreciaza pe cele care au un astfel de ” statut”.Cine stie sa urmareasca un interviu a inteles foarte bine ce a vrut sa spuna chiar domnul Serban Ionescu despre “pacatele” dumnealui. Dumnezeu sa-l odihneasca si noua sa ne dea intelepciune sa nu mai judecam .

    Reply
  2. “Jurnalisti”de doi bani, care n-au nici-o legatura cu meseria asta, altminteri nobila, atunci cind e facuta cu responsabilitate, bun simt si dragoste de adevar… Oamenii despre care scriu ei au facut ceva in viata lor si asta e tot ce conteaza; cei care ii iubesc ii poarta in suflet mereu, pentru ca o moarte nu te poate desparti decit vremelnic si doar in trup. Iar acele jalnice creaturi care ii coboara in derizoriu, adica la propriile lor dimensiuni, sint vrednice doar de tot dispretul. Cine isi va aminti vreodata numele lor?

    Reply
  3. Exceptional scris,teribil de trist… Mi-as fi dorit sa fi aflat din presa cazul lui Patrick! Mi-as fi dorit sa nu fi vazut doar imaginile cu suferinta lui Serban Ionescu! Si mi-as dori sa stie intreg publicul ce mi-a strigat disperat, la telefon, maestrul Valentin Uritescu atunci cand l-am sunat sa-l chem la o emisiune: “Nu ma mai chemati, mai copii, acum! Sunt batran, sunt bolnav, am cazut de cateva ori pe scena, in timpul spectacolului! Nu vreau sa ma vada lumea asa! Daca nu mai pot aparea decent, nu mai vreau sa apar!Nu vreau sa ma vada lumea cum ama ajuns, vreau sa ma tina minte frumos…” Sunt convinsa ca nu e singurul care crede si sustine asta, dar traim intr-o tara de surzi galagiosi…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.