Cui ii plac legumele fierte? Cred ca nimanui. Fierte, asa simple, cu sare. Raspunsul il stiti, mie, cel mai adesea mi s-a aruncat “iar ne dai mincare de spital?” Aveau si ei dreptate, nu puteam sa-i oblig, desi mie imi plac asa simple, doar fierte, fasolea verde, galbena, mazarea, conopida dovleceii. Cu “rusinea” asta de git, ca-i chinuiesc, am inceput sa tes diverse amestecuri de mincare, din care nu lipseau, evident legumele. Probabil ca deveneau comestibile pentru ca, dupa inevitabilul”iar faci experimente pe noi?” nu mai raminea nimic in farfurie..
Am descoperit singura avocado, din clipa in care pe piata noastra au aparut legume si fructe mai exotice, mai necunoscute. Am cumparat un avocado (ii ziceam avogado, taraganind cuvintele, mi sa parea ca suna asa, italienesc, pina cind cineva mi-a facut observatie ca nu stiu sa pronunt numele fructului, nu i-am zis ca stiu sa citesc, mi-am luat seama si mi-am lasat glumele acasa!) care s-a nimerit aproape copt, avea miezul moale, alb galbui, si m-am indragostit de gustul de nuca frageda, mie asa mi se pare, ca are gust de nuca verde, cind samburele e crud.
Ne-am imprietenit si, fara sa stiu mare lucru despre el, pe atunci nu ma asezam la calculator decit daca aveam vreun interviu de scris si atit, imi ajungea cit statea Fat Frumos, il uram, pe el, pe calculator, ar fi fost in stare sa se culce pe tastaura, asa dedicat era ( e drept ca din asta traia, dar chiar asa?da, chiar asa…) Am inceput sa experimentez chestii plecind strict de la gustul lui. Prima data l-am amestecat cu oua fierte si lamiie peste care am pus smintina; a avut un success nebun la copii, in amestec cu cartofii fierti. De atunci i-am gasit multe intrebuintari si, fara sa-mi dau seama, m-am apropiat de guacamole… Ce m-am bucurat! Cred ca asta e smecheria, sa incerci lucruri noi si cind te prinzi pe drum, waw! ce bine te simti, de parca cine stie ce descoperire ai facut! Asa am facut cunostinta, dintr-un soi de curiozitate care ma bintuie, cu bob, mare sau mic, fasole mung, bulgur, kaki-mor dupa kaki… am mincat si din fructul pasiunii, nu e cine stie ce, e ca in viata, e numai numele de el( sau asa mi s-a parut!)
Asa se face ca atunci cind gasesc avocado la un prêt convenabil, iau, sa fie in casa ca nu stii ce te ia.
Care e legatura cu legumele? Pentru ca eu nu pot fara legume, nu pot sa maninc nimic fara legume, am tras o fuga la un magazin si mi-am cumparat pungi cu legume congelate-fasole verde, galbena si porumb. Am gasit si niste avocado mai ofilit si mai trist, ca dupa sarbatori, na! l-am curatat de tot ce era negru si l-am amestecat cu lamiie, sucul de la o mandarina mica, sare, o jumatate de ceapa rosie; am pus blenderul vertical am facut un sos. Am pus si 2 linguri de ulei de masline, am potrivit de sare, am aruncat si 2 linguri de smintina slaba, ce-a mai slaba posibila si l-am lasat in pace.
Am fiert in apa cu un strop de sare legumele, cam jumatate de kg din fiecare punga, porumbul a fost mai putin, nu le-am fiert mult sa nu se rupa, sa le simti cind mesteci, dar nu crude. Le-am scurs de zeama si cit s-au racit am fiert niste oua( vreo 4). Galbenusurile le-am pasat si le-am pus in sosul de de avocado, albusurile le-am ras pe razatoarea mica, am pus si jumatatea de ceapa rosie ramasa de la sosul de avocado.
Si cam asta a fost salata; le-am amestecat frumos intr-un castron, am potrivit de sare si piper daca se doreste si daca mai ai vreo bucata de carne ratacita prin frigider nu cred ca se supara nimeni daca o pui in salata.
Mie mi se pare o alternativa la salata de boef, foarte buna, dar am mincat si eu de sarbatorile astea, am primit de la o prietena buna care e doctorita, care nu are niciodata atita timp cit i-ar trebui, macar sa se odihneasca cit ar trebui, cind am vazut-o ca-mi aduce salata, mi-am zis ca o maninc si de-ar fi cu cianura! La cit a muncit, vad eu ce fac dupa aia.Eu nu am apucat sa-i trimit din asta, dar, dupa ce v-o arat voua…
Sper sa va placa, e buna, arata bine si e si satioasa.
si mie imi place avocado,eu l-am facut cu ceapa tocata marunt si conserva de peste,sau simplu cu rosii tocate de 1 cm,castravete,ceapa,ulei putin(nu suport uleiul de masline) si servit la micul dejun cu putina branza.Imi place si fasolea verde sau galbena,mazarea si dovleceii mai rarut.Mananc varza si conopida cu placere,dar sincera sa fiu prefer salata verde cu ceva langa.Daca n-am legume intr-o zi parca n-am mancat nimic.
sa incerci cu uleiul de rapita, e mai slab ca si consistenta si e mai sanatos.Excat, daca nu am legume …vai si amar..