Nici o masa fara peste…

 

 

Ca tot vorbiram de mamaliga, ce ger s-a lasat! Nu are nicio legatura, nu? Ba are, ca de la frig te ia o foame teribila si acum chiar nu mai tine figura cu o salata rece, in care tot ce pui, e luat din frigider. Daca ati facut aseara mamaliga si nu ati mincat tot, nu va uitati la ea cu dispret ca, e rece. O taiem felii si o punem intr-o cratita, ca cea pe care o folosim la  clatite, o coacem pe flacara, o intoarcem si pe o parte si pe alta exact cind incepe sa faca coaja rumena. Bine, bine, si ce punem linga ea? Acum… ceva care se face rapid.

E zapada mare (macar nu mai bate vintul si nu mai ninge, tot e ceva) cine mai poate sa se aventureze la cumparaturi dupa peste proaspat? Ca la niste peste ma gindesc. Sint magazine unde pestele, chiar congelat, e fie vrac, fie ambalat in asa fel, incit sa vezi cum arata. Eu m-am oprit la niste macrou congelat; sa va uitati bine la culorile lui, trebuie sa fie curate, fara nici o urma de galben, mai ales catre burta, cind arata asa e limpede ca e vechi. Intorceti-l si cu burta in sus(mama lui de peste!!) chiar si congelat, burta nu trebuie sa dea senzatie de moale, asta inseamna ca e congelat  de acum 200 de ani.

Il lasam sa se dezghete incet, se curata de intestine, ii taiem si capetele(ocupa loc degeaba!)ii facem niste crestaturi in care punem unt amestecat cu sare, piper si patrunjel. Il ungem bine, bagam si in burta bine spalata…alegem o tava mica si punem ce avem prin casa( observati ca eu fac totul cu ce avem la indemina, in functie de cine e la masa, ce are voie sa manince etc.) si-i facem un pat din legume. Daca vreti cartofi, si nu o sa va mustre constiinta, puneti cartofi, eu calcasem déjà pe bec cu diverse, asa ca am taiat in bucati mari niste cepe si le-am pus pe fundul tavii. Punem pestele deasupra, am pus asa, ca aveam, un pic de vin roze, l-am acoperit si l-am pus la cuptor 30 min si apoi, l-am lasat fara capac, cum ar fi in pielea goala, asa-i trebuie daca e peste, sa se rumeneasca un pic, ca altfel arata ca si fiert si nu e prea frumos.

Pentru ca macroul, mi se pare mie, poate, e foarte intens ca si gust, ii pun pe el, cind e cald, scos din cuptor, niste smintina slaba care il face mai digerabil. Asa am simtit eu. Daca nu plecati de acasa, puteti sa faceti si un pic de usturoi in care pisati si niste verdeata (marar, patrunjel, telina) si, uite asa, se naste festinul.

Cit e pestele la cuptor taiem mamaliga si o punem, cum am zis, la rumenit-fara nimic, doar in tigaia goala, la foc mic. Acasa la mama, pestele se frigea pe gratar, ca era mereu jar in soba si in clipa asta, tata cobora in beci dupa “un ciuf” de varza acra din putina. La ce ger se punea sigur era si un pic de gheata deasupra, dar pina se incalzea mamaliga si se facea pestele, era numai buna.

 Cam asta e tot…Cit a durat? Pestele il puteti cumpara oricind (de asta e reteta pentru peste congelat, ca sa nu pierdem prea mult timp, uneori alergi asa mult dupa cumparaturi si cind trebuie sa gatesti esti rapus de alergatura!) si sa putem sa facem fata fara stres!),niste unt si verdeata avem pe undeva prin rafturile frigiderului si legumele care insotesc pestele pot sa fie de la cartofi la conopida, broccoli, fasole verde chiar fasole boabe gata fierte(eu fac uneori salata cu fasole boabe, alba sau rosie in diverse combinatii!)

Si gata. Mincam si scoatem copii afara cu sania. Hai, ca e iarna, daca o sa le spuneti ca dupa ce maninca ii asteapta io tavaleala buna, se vor grabi sa manince tot!

DSCN7490

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.