Nu sint dintre cei care tin post-nu ca nu vreau, ca nu ma tavalesc dupa carne (desi se zice ca la la grupa mea 0, ar trebui sa maninc in mod deosebit carne, eu sint prietena cu brinza, oua si legume, ca nu pot fara legume, neam), dar asa cum se intimpla si in viata asta de trei lei sau de 5 stele, nimic din ce-ti place, nu ai voie: ingrasa, iti creste niste colacii pe burta, sau iti face rau, asa ca fac slalom in bucatarie si in frigider sa mincam ceva, ca altfel “masinaria” numita simandicos Om nu functioneaza.
Cind eram copil ma gindeam ca as manca una sau alta, pentru ca le pregatea mama si erau senzationale-ciorba de cartofi cu zeama de varza, urzici, fasole batuta, varza dulce, ciorba de pui cu taitei, salata de vinete cu ardei copti… batalia mea cu kg e din vremuri “imemoriale”, cred ca de la 11 ani mi-am dat seama ca ma ingras si din apa, asa incit-incet incet mi-a cam fugit din minte”as minca…” si in timp a devenit “ sa mincam ceva ca e deja 12” sau mi se face foame pur si simplu, deci sa bagam niste benzina in motor. Daca mai adaugam la asta si niste probleme medicale venite ca un tsunami peste mine la 27 de ani, avem déjà intreaga imagine a dezastrului. Ca e un dezastru ca-ti numeri fiecare inghititura, sa scotesti mereu ce maninci si cit maninci si sa tinjesti dupa niste cartofi prajiti, niste amariti de cartofi, pe care, dupa ce i-ai mancat, te simt mai vinovata decit ai fi dat o spargere la o banca si ai plecat cu banii pensionarilor.
Gata cu cartofii, nu am niciun cartof in casa, sa nu-mi cereti, am in schimb, fasole mung. Am gasit-o intr-un magazin cu mirodenii deschis de curind in hala Obor (presupun ca mai toate pietele noi, mari au asa ceva!)si bineinteles ca am cumparat jumatate de kg (o gasiti cam la 15 lei kg.) Am citit cite ceva despre ea si am zis, ia sa vedem ce e de capul ei. E peste toate rudele ei-fasole, linte, naut. Eu am pus-o in apa de seara pina dimineata-asa fac cu toate, si a doua zi am pus-o la fiert. In jumate de ora e gata, prima data m-am socat,ce repede s-a fiert! Se pregateste ca orice alta fasole, linte, naut, dar e mai prietenoasa cu un organism care accepta mai greu intilnirea cu leguminoasele, in general.
Asadar, am pus-o la fiert in apa calduta, cu citeva cepe si atit. Este evident ca si-ar fi gasit locul foarte bine niste morcov, telina, pstirnac, dar cum prietenul Montigniac zice, ca de la 30 indice glicemic cit au radacinoasele, prin fierbere alaturi de niste grasimi (ulei) indicele sare la 80, m-am resemnat-merge si asa. Cred ca puteti sa le puneti si sa le scoateti apoi, nu e problema, eu nu am vrut sa ma mai complic. Am scurs zeama si asa calduta am bagat blenderul vertical in ea. Este incredibil de gustoasa, doar cu ceapa sare si niste ulei de rapita. E liber la condimente, care cu cine e mai prieten, usturoi, ceapa prajita cine isi permite. Eu i-am pus doar sare, pasta de susan (tahini, care se foloseste la humus) si niste susan prajit deasupra care ii da un gust aparte. Merge foarte bine cu lipi si muraturi, daca tot a venit iarna. Si pentru ca e post m-am gindit sa v-o arat azi, sa nu ma injurati ca va pun poze cu mincare de dulce. Hai ca sint umana!!
Multumesc pentru reteta, chiar am sa-o incerc!
cu drag!
Foarte bun …Atentie insa la uleiul de rapita, canola, palmier .In special canola ( exista 2 feluri de rapita).Sunt abonat la o seama de experti in nutritie si fitness si mi-au parvenit articole de loc laudative la adresa canolei . Nu sunt medic, nu sunt cercetator, dar de multe ori e tehnica de vanzare laudarea peste masura a cutarei chestii sponsorizata direct de producatori si de lanturile de vanzare. Tahina este nitel cam scumpa la noi. Se poate face in casa.Am gasit retete pe net.
O sa fiu atenta. Si pentru tahina, asa e, e cam scumpa..o sa incerc sa-mi fac eu in casa. .Multumesc!