Sint o persoana disciplinata, in general, dar in bucatarie zici ca o iau razna; nu e pasiunea vietii mele sa stau in picioare si sa curat legume sau sa spal vase, insa nu-am prea avut de ales. V-am mai zis, poate, de la 18 ani am plecat de acasa, singura, pe picioarele mele, fara sa stiu sa fac nimic, acasa doar ma uitam la mama… Incet, incet a trebuit sa pun mana si sa fac. Smecheria a fost ca, firea mea de artist aiurit a gasit utilitate imaginatiei care o ia razna exact cind si cum nu trebuie, si s-a prins ca atunci cind trebuia sa fac ceva pentru cineva drag, lucrurile parca mergeau de la sine. Toate cotloanele mintii se deschideau si gaseam in ele lucruri de care habar nu aveam ca le stiu.
Asa a inceput aventura mea in bucatarie-cu dragostea adevarata, cu pasiune pentru ca tot ce fac, fac cu simt de raspundere(puteti sa rideti, dar si cind fac curat la pisici, am aceeasi grija sa fie perfect!) Cind spun ca nu stiu sa gatesc chiar nu stiu, adica nu stapinesc tainele bucatariei cum am vazut de ceva vreme in emisiunile de profil de pe la tv, adica la Master Chef ma dau afara din prima, mai ales daca ma nimeresc la bucatarii din alte lumi. Ca nu stiu nimic despre ele. Gatesc dupa inima, cu minime cunostine, fac ce pot cu toata inima mea si, asa cum m-a invatat cindva Tana Rosca, fara sa am prea mari asteptari. Ce-o iesi, o iesi.
Am vrut sa fac ceva dulce pentru niste prieteni dragi care au avut citeva zile foarte grele, slava Domnului au trecut, si simteam nevoia sa ma duc sa-i imbratisez; sa nu am duc cu mana goala, zic, ia sa fac niste briose ca sint foarte simplu de facut si aveam cam ce-mi trebuia.
Teoretic as fi vrut sa le fac dietetice, dar cum nu mai aveam fructoza am zis daca e bal, sa ne porcaim si am scos punga de zahar, faina alba, oua, smintina cu 12%…hai sa vedem ce iese. E plin de retete de briose pe internet, eu am o reteta de ca se numesc briose ciocolatoase, pentru ca in reteta aia se pune si ciocolata, cacao etc.
Ce am combinat a fost la imaginatie in felul urmator; 3 oua peste care am pus 250 gr de zahar si un praf de sare pe care le-am batut bine cu mixerul pina au inceput sa se albeasca. Am pus vreo 5 linguri de ulei(sa nu fie uscate dar nici grasoase!) si am batut in continuare. Am aruncat asa, la nervi, si 3 linguri de smintina foarte slaba, cu 12%. Pentru ca aveam pe masa o portocala si o mandarina, m-am “enervat” si le-am stors bine si am pus sucul dulce acrisor in aluatul care s-a subtiat. Cauta Nuami praf de copt-aoleo! nu mai aveam! M-am salvat cu o lingurita de bicarbonat de sodiu stins bine in niste otet de mere.
Am pus faina la ochi(nu dati!!) si bicarbonatul stins peste aluatul din care am scos mixerul si am trecut la lucrul cu o lingura. Se amesteca usor totul, aluatul trebuie sa nu curga e putin mai gros, dar nu vartos. Cum ziceam le-am facut la viteza, singura, data viitoare trebuie sa pun pe cineva sa filmeze.
Intre timp e bine sa incingeti cuptorul, eu ii pun la 170 de grade. Am o forma de 12 briose in care am pus hirtiile speciale. Am pus cam jumate din aluat, la mijloc am aruncat niste visine din visinata din care am scos simburii si ele aveau usor iz de alcool, am pus inca putin aluat cit sa acopere visinile, am stropit un pic de cacao si citiva fulgi de migdale(uitasem de ele, le-am gasit din intimplare!) Se pun la cuptor in 10 min sint gata coapte.
Si asta a fost tot. Am facut cam 17 briose, le-am pus la racit, un pic de zahar pudra si gata.Cred ca au fost cele mai bune briose din viata mea.Am mincat doua, cu rusine marturiesesc si ca sa fiu sigura ca nu mai pun gura, le-am impachetat si am plecat cu ele.
Nu e mare filozofie-cred ca totul e din interior, din motivatie, ca orice faci pe lumea asta. Iti trebuie o raza de soare ca ziua sa inceapa frumos, iti trebuie un motiv pentru orice vrei sa faci, si chiar daca nu stii, incercarea, bunavointa si determinarea fac de cele mai multe ori cit nu face experienta de o viata. Care de multe ori e pusa la pamint de blazare.
E sambata, e soare, ne-a dat Doamne-Doamne inca o zi din viata noastra in care sintem toti-ce-ar fi sa intrati in bucatarie azi, chiar daca pentru prima oara sa incercati? Si indiferent cum vor iesi o sa fiti mindre. Sau mindri. Nu e nimic mai frumos decit un barbat care briose pentru femeia vietii lui.
Multa sanatate si bucurie.
multumesc.sa ne dea doamne doamne !