De cind au inceput sa apara si la noi fructele exotice, mi-am descoperit slabiciuni; mai intii pentru avocado pe care l-as minca la orice ora din zi si din noapte, asa cum e, direct din fruct, apoi minunatul mango, cu parfumul si dulceata lui care va aminti mereu de Paris( asta e alta poveste!), apoi nuca de cocos din care maninc ca din mar. Cu papaia sint in negocieri, inca nu o simt asa cum ar trebui, incerc tot ce vine din lumea atit de indepartata de batrina Europa.
Nu am mereu nuca de cocos fructul intreg, asa incit e buna si nuca de cocos deshidratata; cind gasesc fulgi e minunat, cind nu, e buna si cea marunta. O cumpar sa fie in casa ca nu stiu ce idee imi vine. Cu citeva zile in urma primisem de la sora mea 2 sticle de suc de portocale proaspat stoarse. Erau 2 litri, cit sa beau intr o zi? Mi-a rams a doua zi in frigider cam jumatate. Ma uit la sticla, vad nuca de ocos si ma ia asa un chef de experimente,chimistul ratat din mine zice, hai, ce-o fi o fi.
Pun sucul de portocale la fiert. Infamie. Da.
Il las sa fiarba cam cit scade la jumate, il gust, era cam acrisor, pun 2 lingur de fructoza, (zahar, miere, depinde ce folositi pentru indulcit!) il mai las sa fiarba un pic cit sa aiba o consistenta groasa, inchid focul si arunc doua maini bune de nuca de cocos. In sosul fierbinte nuca se amesteaca cu pulpa de portocale, e minunata la gust. Cind se raceste e destul de compacta asa incit cu putin efort o poti face bombonele. Nu stiam ce vreau sa fac cu ea, am lasat-o in frigider.
Gasesc pe usa frigiderului un litru de lapte cu 3,5% grasime. Hmm! Il pun la fiert cu 2 linguri rase de fructoza si citeva cuisoare intregi si tot asa, il fierb pina scade la jumate. Aici trebuie sa stai linga el ca se umfla si da in foc. Cind am crezut ca a scazut un pic mai mult de jumate, am pus si aici 2 maini de nuca de cocos pe care le-am mai fiert un pic, sa mai scada laptele. Cred ca merge si mai bine cu smintina dulce, dar am omis sa va spun ca prajiturica asta e facuta cu ce aveam prin casa. Pur si simplu mi-a fost lene sa iau magazinele la rind, sa caut smintina pentru frisca( stiam sigur ca in Billa nu e, de obicei am si din asta in casa, ca nu se stie niciodata!). asadar, scurg ce lapte a mai ramas si ramine si o masa compacta, nu ca cea cu portocale, dar daca scurgi laptele, e ok, Nu mai zic ce gust si ce parfum are.
Mai departe e pur joaca. Am scos 4 oua si le-am separat, am batut albusurile spuma cu 2 linguri de fructoza, apoi alte 2 linguri rase cu galbenusurile peste care am pus vreo 100 grame de unt topit, exact ca la sosul olandez. Cind galbenusurile au ajuns spumoase, am pus jumate din albusuri si le-am incorporat usor, apoi restul de albus batut si la sfirsit 2 linguri bune de faina de migdale si un praf de copt.
Inainte de toate insa, stiti, pregatiti doua tavi in care sa coaceti blaturile. Aprindeti cuptoarele, gatiti! Hi hi hi…
Da, acum’e acu. Am impartit compozitia in doua, dupa ochi. Intr una am pus nuca cu sucul de portocala, in cealalta nuca cu laptele si cuisoare. Se coace ca orice blat doar sa fiti atenti ca se fac repede, max 15-20 min la 175 la cuptorul meu, depinde de ce ustensile aveti, e bine sa le supravegheati pe geam.
Se lasa la racit, se scot cu mare grija, mai ales cel cu suc e foarte fragil, al meu s-a rupt un pic, dar l-am carpit. Crema e facuta din 3 cutii de brinza dulce de vaci si 2 linguri de smintina proaspata coaja rasa de portocala si 2 linguri de fructoza. Si gata.
Mare atentie la cum le asamblati pentru ca neavind faina se pot rupe foarte usor. Si gata. Puneti jos pe cel cu lapte, e mai solid un pic, umpleti cu jumatate de crema( fara gelatina, fara nimic)apoi urmatorul, puneti brinza care mai ramas si apoi impodobiti cu ce aveti. La mine coroana de pe margine e dintr-o para, citeva “cioburi “de ciocolata si citeva mure. Si gata. E bine de lasat peste noapte in frigider, e fragil si are nevoie sa se imbibe nuca de cocos cu crema.
Asta e tot. Nu e complicat, puteti sa incercati orice alte variante, jucati-va, mai ales cind mintea e obosita, asta e un alt stimul sa se adune. Gatitul trebuie sa fie ca o joaca, Indiferent ce iese, cum iese, e buna de mincat. Succes!